Буги Барабата – Шофьорът на блуса

Буги Барабата и безкраен блус

Помня пределно ясно деня, в който Буги е починал. Връщахме се заедно със семейството ми от летуване в Албена и бяхме спрели за обяд в едно заведение някъде между Велико Търново и Севлиево. Когато чух по радиото, че съобщават тази вест, реших, че е 1 април. А после си казах, че стават грешки. Защото просто не би могло Буги да се е преселил отвъд. За съжаление от 21 юли 2019 до сега научих, че всичко е твърде възможно.

Не се виждахме често с Буги, но разменяхме мисли и виждания за живота, а и няколко години се събуждах с него …., слушайки Буги тайм по Z-rock на път за работа. Тогава, когато разбрах, че е починал, не си отворих кафе в негова памет, защото път ме чакаше, но после веднага поправих грешката си.

А когато разбрах, че излиза книга, събрала най-доброто от Буги Барабата, не се поколебах да я поръчам. Редно е да кажа, че приходите от “Шофьорът на блуса – Буги Барабата” ще отидат във фонд за направата на негов паметник.

И така… Светлана Близнакова – Sevi е автор на книгата, но всъщност тя е колекционер, защото истинския автор е самият Буги. Книгата съдържа негови цитати, крилати фрази, спомени от хора в близкото му обкръжение, интервюта и много, много песни. Sevi е илюстрирала богато книгата, хващайки истинския дух на скромния, мъдър, но знаещ стойността си блусмен! В книгата намират място и много мнения на български знаменитости за Буги, както и лични преживявания на колегите му от Z-Rock.

Логично “Шофьорът на блуса” започва с “Как Марио Събев от “Коньовица” се превърна в Буги Барабата”, за да мине през “Предговор” и същинската част, която тематично разглежда всяка една чертите му: музикалната, блусарската, бохемската, ерудитната, забавната, талантливата, чешитската, титаничната, идиотската, неговата тъга, душа, любов към рокендрола и др.

Изключително много ми допадна включването на фотографии, както от семейния архив, така и професионални, свързани с музката на Бараби Блус Бенд.

Ценни са събраните лафове на Буги не само от радиото, а и от различни предавания, интервюта, фейсбук профил, както и лични съобщения в месинджър. Този епохален труд на събиране, систематизиране, подреждане и окомплектоване, SEVI е направила невероятно успешно, за да издигне един “памятник нерукотворный” на изключително богатите сърце и душа на Буги Барабата, който в момента някъде горе води бугественото рок радио и лее блус безкрайно.

Книгата “Буги Барабата – шофьорът на блуса” можете да закупите от ТУК.

Буги Барабата и Валентин Попов - Вотан
Буги Барабата и Валентин Попов – Вотан

Автор: Валентин П. Попов

564 Views
error: Content is protected !!