7 съвета как да четем на плажа

7 съвета как да четем на плажа

7 съвета как да четем на плажа

Успокояващият звук на постоянните вълни. Освежаващото усещане на океанския бриз. Топлото слънце, отразяващо се в чистата синя вода. Усещането на финия бял пясък под нозете. Това са любимите ми неща, когато отида на море.

Но тъй като прекарвам по-голямата част от времето си в работа, често е малко трудно да се пренастроя. Дори когато съм във ваканционен режим, ми е трудно да спра на място, защото съм свикнал да карам 120 километра в час.

Четене на плажа

И така, колкото и релаксиращ да е плажът, имам нужда от нещо, което да ми помогне да заема ума си, докато се наслаждавам на гледките и звуците на природата. И така реших да проуча какви са вариантите за по-успешно изключване и пренастройване.

1. Носете слънчеви очила

Това може да изглежда очевидно, но когато се настаните на любимото си място на плажа, разпръснете вещите си и отворите книгата си, скоро ще разберете, че имате нужда от защита от отразеното слънце във всякакви предмети около вас.

Дори да сте под чадър, слънцето ще намери път към очите ви – морето е известен с това, че отразява тази блестяща слънчева светлина. А преките слънчеви лъчи, отразяващи се в белите страници, са способни да ослепят човек.

2. Нанесете слънцезащитен крем, след това четете

Ако сте под кабана, слънцето може да не е проблем, но ако планирате да четете на плажа повече от 20 минути, не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем, ПРЕДИ да се настаните.

Няма нищо по-лошо от това да нанесете слънцезащитен крем върху цялата си книга – освен може би сериозно слънчево изгаряне. Ако не и двете едновременно.

3. Донесете си повече от една книга

Когато съм вкъщи, имам склонност да чета по 20-30 минути всеки ден, така че ми отнема много време, за да завърша книга. Но това не е така, когато чета на плажа!

Прочетох първата си книга и нямах друга. А по морските ни курорти, книжарниците са … да го кажем – или липсващи, или бедни.

Жена ми, от друга страна, донесе три книги и прочете над 1000 страници. За разлика от мен тя знаеше какво прави. Но ако се окажете, че се нуждаете от добра книга, следващите два съвета ви бъдат от полза.

Четене на плажа

4. Посетете местна книжарница

В малките морски курорти трудно се намира книжарница, а ако откриете такава, то тя се оказва за канцеларски материали. А изборът на книги е силно ограничен от няколко издания тип “задължителна литература за ученика”.

Все пак разходете си, попитайте някой местен, защото може да откриете и книги на старо, където винаги има нещо, което си струва. Другият вариант е да се разходите до някой по-голям град в областта.

5. Опитайте аудио книга

По време на една почивка останах без четиво в ръка, а в близост нямаше книжарница, която да предложи нещо по-интересно от “Том Сойер”, който съм чел десетки пъти. Затова реших да пробвам аудио книга и повярвайте ми, това бе най-умното нещо, което съм правил. Не само “четях” книга със слуха си, но имах възможността да се насладя на спиращите дъха гледки около мен.

6. Носете си слушалки

Ако сте ранобудник и отивате на плажа рано, ще намерите спокойствие и тишина. Ще можете да се отпуснете, докато слушате нежните вълни и чуруликането на птици.
Но с напредването на деня все повече хора ще излязат на пясъка, а някои ще си лепват плажните кърпи до вашата. Човешката глъчка ще ви попречи без значение дали слушате книга или защото не можете да се абстрахирате от околния шум, за да четете на спокойствие. Така че и в двата случая едни качествени слушалки ще ви свършат прекрасна работа.

7. Водоустойчивост

Независимо дали става дума за книга с твърди корици, електронен четец или смартфон, винаги е добра идея да подсигурите водоустойчивост на всичко, което можете.

Никога не знаете кога може да изпуснете книгата си или да разлеете любимия си коктейл, така че винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Можете да използвате “дрешки за книги” или да купите водоустойчиви калъфи за вашия телефон или електронен четец.

Това са съветите, които мога да дам, за да направя четенето ви на плажа много по приятно. Но дали не съм пропуснал нещо? Ако смятате така или знаете друга хитрост, драснете ми в коментар.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

101 Views

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!