Топ 3 Фантастика 2020

ТОП 3 ФАНТАСТИКА 2020

Започва нашата поредици „Най-добрите в Жанра“. Според кого са най-добри ще попитате, ами според гласуването в Goodreads. Който още не е наясно – Goodreads е като Google, но за книги т.е това е сайт-платформа, където е качено солидно количество информация за книги, анотации и резюмета. Още по-полезна се превръща и за самоиздаващите се автори, които могат да си пуснат свои книги в каталозите. Да не говорим колко стряскащо ти действа и функцията да си набележиш таргет от определен брой книги, които искаш да прочетеш за годината и после да видиш жалкото си изпълнение в цифри – 1 прочетена книга, вместо зададените от теб самия (в новогодишното си обещание, вероятно) 50 книги за прочитане.

ТОП 3 ФАНТАСТИКА

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2020

1. The Midnight Library (Среднощната библиотека) от Мат Хейг

Резюме

Между живота и смъртта има библиотека и в нея рафтовете са безкрайни. Всяка книга дава шанс да опитате от друг живот, в който можеше да живеете. За да видите как биха стояли нещата, ако бяхте направили друг избор. Бихте ли направили нещо различно, ако имахте възможността да постъпите другояче?

Зашеметяващ роман за всички решения, които намират място в един добре изживян живот, от международно продавания автор на „Причини да останеш жив“ и „Как да спрем времето“.

Някъде отвъд края на Вселената има библиотека, която съдържа безкраен брой книги, всяка от които е история на друга реалност. Едната разказва историята на живота ви такъв, какъвто е, заедно с друга книга за другия живот, който бихте могли да живеете, ако бяхте направили различен избор във всеки един момент от живота си. Всички се чудим какъв можеше да бъде животът ни. Ами ако имахте възможността да отидете в библиотеката и да се убедите сами? Дали някой от тези други животи наистина би бил по-добър?

В The Midnight Library, очарователният нов роман на Мат Хейг, Нора Сийд се оказва изправена пред това решение. Изправена пред възможността да замени живота си за нов, да следва различна кариера, да изтрие старите раздели, да реализира мечтите си. Тя трябва да търси в себе си, докато пътува из Среднощната библиотека, за да реши какво наистина е ценно в живота и какво го прави ценен за живеене изначално.

Ако се стремиш да бъдеш нещо, което не си, винаги ще се проваляш. Стремете се да бъдете себе си. Стремете се да изглеждате, да действате и да мислите като вас самите. Стремете се да бъдете най-истинската версия на себе си. Прегърнете това себе си. Подкрепете го…Работете здраво… И не се замисляйте, когато хората му се подиграват..Повечето клюки са прикрита завист.

Трябва да бъдем само един човек.Трябва да усетим само едно съществуване.Не е нужно да правим всичко, за да бъдем всичко, защото вече сме безкрайни. Докато сме живи, ние винаги съдържаме бъдеще с разнообразни възможности.

2. Anxious People (Тревожни хора) от Фредерик Бакман

Резюме

Затрогващ роман за престъпление, което никога не се е случило. Бъдещ банков обирджия, който се изпарява сякаш с магия и осем изключително тревожни непознати, които откриват, че имат повече общо, отколкото са си представяли.

Разглеждането на недвижими имоти обикновено не е въпрос на живот или смърт, но отворената за огледи къща се превръща в точно това, когато пропаднал банков обирджия нахлува и взема група непознати за заложници. Сред пленниците е и наскоро пенсионирана двойка, богат банкер, който е бил твърде зает да прави пари, за да се грижи за някой друг, и млада двойка, която е на път да роди първото си дете, но изглежда не може да се споразумее за нищо – от това къде искат да живеят до това как са се запознали. Добавете към сместа 87- годишна жена, която е живяла достатъчно дълго, за да не се страхува от някой, който размахва пистолет в лицето ѝ, тревожен, но все още готов да сключи сделка, агент по недвижими имоти и мистериозен човек, който се е заключил в единствената баня на апартамента. Ето – вие имате най-лошата група заложници в света!

Всеки от тях цял живот е с оплаквания, наранявания, тайни и страсти, които са готови да изкипят. Никой от тях не е изцяло това, което изглежда. И всички те – включително банковият обирджия – отчаяно жадуват за някакво спасение. Докато властите и медиите обграждат сградата, тези неохотни съюзници ще разкрият изненадващи истини за себе си и ще задействат верига от събития, толкова неочаквани, че дори те трудно могат да обяснят какво се случва след това.

Хумористичен, състрадателен и мъдър, „Тревожни хора“ е гениално изградена история за трайната сила на приятелството, прошката и надеждата – нещата, които ни спасяват, дори и в най-тревожните времена.

Казват, че личността на човек е сборът от неговия опит. Но това не е вярно, поне не напълно, защото ако нашето минало беше всичко, което ни определяше, никога нямаше да можем да се примирим със себе си. Трябва да ни се позволи да се убедим, че сме нещо повече от грешките, които направихме вчера. Че всички ние сме и нашите следващи избори, всички наши утре.

Тази история е за много неща, но най-вече за идиоти. Така че от самото начало трябва да се каже, че винаги е много лесно да се обяви, че другите хора са идиоти, но само ако забравиш колко идиотски трудно е да си човек.

3. American Dirt ( Американска мръсотия) от Джанин Къминс

Резюме

Лидия Киксано Перес живее в мексиканския град Акапулко. Тя управлява книжарница, има син Лука -любовта на живота ѝ, и прекрасен съпруг, който е журналист. И докато в Акапулко започват да се появяват все повече наркомани заради наркокартелите, животът ѝ като цяло е доста приятен.

Въпреки че знае, че никога няма да се продадат, Лидия съхранява някои от любимите си книги в магазина си. Един ден обаче мъж влиза в магазина, за да разгледа и отива до касата с няколко книги, които иска да купи — две от тях са сред нейните любими. Хавиер е ерудиран. Той е очарователен. И без да знае Лидия, той е шефът на най-новия наркокартел, който превзема града. Когато съпругът на Лидия публикува статия за Хавиер, нищо вече не е същото.

Принудени да избягат, Лидия и осемгодишният Лука скоро се оказват на мили и светове далеч от удобното си съществуване в средната класа. Мигновено превърнати в мигранти, Лидия и Лука сменят десетки влакове, за да стигнат на север към Съединените щати, което е единственото място, до което властта на Хавиер не се простира. Докато се присъединяват към безбройните хора, които се опитват да стигнат до Севера, Лидия скоро вижда, че всички бягат от нещо. Но към какво точно бягат?

Не можех да я оставя. Никога няма да спра да мисля за нея

Ан Патчет

Един дяволски добър роман за добра жена, която бяга с прекрасното си момче

Стивън Кинг

В началото Лидия буди подозрения, но ако не можеш да се довериш на библиотекар, то на кого можеш да се довериш?

Той иска да бъде оневинен заради скръбта си. Тя знае, че скръбта е вид лудост. Тя знае.

342 Views
error: Content is protected !!