Поетесата и пистелка Галена Върбева

Вълнението да държиш авторска приказка в рими…

Вълнуваща история в рими се очаква да излезе скоро на книжния пазар за радост на най-малките читатели. По трогателен начин приказката разказва за трудолюбивата баба Мравка, която не само успява да излекува болната си дъщеря, но и да сплоти цялата гора.

По думите на авторката ѝ, Галена Върбева – преподавател и писател от Шумен, приказката има не само познавателен и образователен характер, но преди всичко и възпитателен.

В центъра на сюжета са горските билки, които се карат и негодуват насред горската полянка. Повечето не искат да дадат стръкче чай, за да помогнат на баба Мравка. Но тя по един чудесен начин ще си сближи, ще ги сплоти и ще си тръгне със стръкче чай от всяка билка. Накрая нейната дъщеря ще се излекува и баба Мравка отново ще се втурне да се труди.

Приказката може да бъде четена на деца от подготвителни групи, както и на деца от 1-4 клас. А може да се предоставя на деца за самостоятелно четене с оглед развиване на четивната техника и емоционалната интелигентност. Книжката е и за възрастните, които искат да разберат по-добре децата, защото знаят, че могат да научат много от тях.

„С приказките в рими сме израснали и ние самите – нашето поколение. С „Горската аптечка“, с „Мързелан и Мързеланка“, с чудноватия д-р Га. Те бяха толкова приятни и сладкодумни, че ги знаехме наизуст. В днешно време все по-рядко можем да намерим нови авторски приказки в рими.

А децата в колектива трябва да разберат, че с доброта и търпение ставаме истински верни приятели и че всеки е необходим за ползите на „цялото“. Вярвам, че тази приятна римувана приказка не само ще научи децата на емпатия и ще развие емоционалната им интелигентност, но ще ги научи на повече разбиране към останалите и най-вече на по-голяма подкрепа към различните“, казва Галена Върбева.

Очаква се приказката „Баба Мравка и лечебните билки“ да излезе до края на годината в цветна книжка с картинки, която ще бъде представена пред деца, ученици и учители из цялата страна.

354 Views
error: Content is protected !!