Ден на любителите на книги

Топ 5 Най-големите библиотеки на света

На 9 август 681г., на 16-тото заседание на Шести вселенски събор (Трети константинополски събор), който се провежда в периода от 7 ноември 680г. до 16 септември 681г., презвитер Константин за първи път споменава българската държава, като самостоятелна автономна област.

В днешно време, датата 9 август се свързва с друго, по-светско събитие. Днес е Денят на любителите на книгата. По този повод много книжарници предоставят отстъпки за избрани заглавия. Ние ще ви срещнем с най-големите библиотеки на света, в Топ 5 „Най-големите библиотеки на света“.

Приятно четене!

 

1. Библиотеката и архив на Канада

Основана през 2004г., това е една сравнително млада институция, която е създадена от сливането на Националните архиви на Канада, създадени през 1872г. и Националната библиотека на Канада, създадена през 1953г. 

Целта на сливането е била да се запазят различни видове правителствени документи. Към днешна дата, библиотеката съдържа около 54 милиона единици, но по-голямата част от тях са записки и преписки, свързани с историята на Канада.

2. Нюйоркската обществена библиотека

Нюйоркската обществена библиотека е създадена през 1895г., обединявайки три частни библиотеки. В следващите години, в библиотеката постъпват дарения, с които да се строят филиали, за да има къде да се поберат всички придобити книги и документи. 

Интересен факт е, че най-голямото еднократно придобиване на книги е от чичото на последния руски цар, а именно Владимир Александрович, който е продал ценните книжа срещу злато. По време на двете световни войни, американските военни са черпели  информация, която е нямало как да достъпят иначе, от руските карти и колекциите от снимки, предоставени им от библиотеката.

В основната сграда на библиотеката се помещава огромна читалня, на седем етажа, с изградена специална система за намиране на книги, за да може читателят да получи четивото си в рамките на минути.

Към днешна дата, Нюйоркската национална библиотека се помещава в 92 сгради, в които съхранява над 55 милиона единици.

3. Шанхайската библиотека

Шанхайската библиотека е една от най-високите в света със своите 24 етажа. Открита през 1952г., тя стартира с актив от 200 хиляди тома, които за една година нарастват до 700 хиляди. През следващите 20 години, към библиотеката се вливат други, по-малки библиотеки, а през 1995г. Шанхайския институт за наука и технологии се слива с библиотеката и така тя става първата библиотека, която комбинира наука, информационни технологии и библиотечни ресурси .

Към момента Шанхайската библиотека съдържа 56 милиона единици.

4. Националната библиотека на Съединените щати, наречена Библиотека на Конгреса

Създадена е през 1800г. като е унищожавана два пъти. Веднъж по време на Британско-американската война през 1812г. и веднъж при пожар през 1851г. 

Библиотеката на Конгреса е най-старата федерална културна институция в страната. Трите ѝ сгради са с обществен достъп, но книги могат да заемат само членовете на Конгреса и Върховния съд.

Интересен факт е, че библиотечния материал може да се заема, но не може да се изнася извън сградите на библиотеката. Изнасянето на книга, списание или справочник е изключително рядко и трябва да бъде изрично разрешено от управителя на библиотеката. Когато става заемане на материал от Библиотеката на Конгреса към друга библиотека, това става само при условие, че заетия материал ще се ползва само в сградата на заемащата библиотека.

Библиотеката на Конгреса съдържа над 170 милиона единици, но по-голямата част от материалите се пазят в заключени лавици. Много малка част от справочните материали са поставени на отворени рафтове.

5. Националната библиотека на Обединеното кралство, позната като Британската библиотека

Основата на Британската библиотека се поставя от крал Джордж III, който от 1763г. до 1820г. събрал 65 хиляди тома ръкописи, карти и писма. Той ги предоставил на Британския музей, като допълнение към неговата библиотека. 

По указ на краля библиотеката към музея получавала безплатно по едно копие от всички издания отпечатани в страната. Въпреки че двете институции станали сравнително автономни, те се разделили чак през 1973г.

Сред най-ценните и интересни артефакти в Библиотеката са най-старата известна печатна книга – Диамантената сутра, две копия на Магна харта – Великата харта на свободите от 1215г., единственото ръкописно копие на поемата Беоулф, както и голяма колекция от книги на старобългарски език.

Британската библиотека съхранява около 200 милиона единици, сред които книги, ръкописи, журнали, вестници, списания, звукови и музикални записи, видеоклипове, сценарии за пиеси, патенти, бази данни, карти, печати, отпечатъци, чертежи и други.

Бонус: Руската държавна библиотека

До съвсем скоро Руската държавна библиотека беше на пето място в класациите за Най-големите библиотеки в света, за това заслужава почетно споменаване.

Официалната ѝ история започва през 19-ти век с 28 хиляди тома книги, ръкописи и произведения на изкуството. Създадена е като частна колекция, но след смъртта на собственика ѝ е предадена на руската държава. Дълги години библиотеката тъне в забрава, докато тогавашният генерал-губернатор на Москва Павел Алексеевич Тучков не призовал московчани да даряват книги. За година и половина библиотечният фонд нараснал на 100 хиляди единици, а към 1 януари 1917г. вече наброявал 1,2 милиона тома.

От 1917г. до 1922г. се национализират много частни библиотеки, което подпомогнало фондът да набъбне до 4 милиона единици, като това включва, освен книги, картини, нумизматика, порцелан, минерали и други. През 20-те години, всички некнижни колекции започват да се прехвълят в други музеи.

От 1922г. Библиотеката задължително получава по два екземпляра от всички издадени книги на територията на СССР и от всички преведени чуждоезични книги на руски език, като до началото на 1941г. в библиотеката се съхраняват над 9 милиона екземпляра.

Към днешна дата Руската национална библиотека съдържа над 47 милиона единици, които включват книги, списания, музикални партитури, звукозаписи, писма, карти и други документи.

363 Views
error: Content is protected !!