Топ 3 Мистерия и Трилър за 2021

Топ 3 Мистерия и Трилър за 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Мистерия и Трилър – защо са заедно? Че те могат ли едно без друго?! С нотки на фантастика и наситени с психологически обрати, ТОП 3 на Goodreads за 2021 ще Ви разтърсят из основи! Няма място и за съмнение – Кралят отново е тук и ще Ви зарови в лавина от неоспоримия си гений!

Ето ги и фаворитите на публиката от читатели за 2021 в обединения жанр Мистерия и Трилър:

 

1. The Last Thing He Told Me by Laura Dave / „Последното нещо, което той ми каза“, от Лора Дейв

Резюме:

Безспорно №1 мистерията на Ню Йорк Таймс и избор на Книжния клуб на Рийз Уидърспун, този бестселър завладя повече от милион читатели. Жена, търсеща истината за изчезването на съпруга си… на всяка цена.

Преди Оуен Майкълс да изчезне, той успява да пренесе контрабандно бележка до любимата си жена, с която е от една година: „Защитете я“. Въпреки объркването и страха си, Хана Хол знае точно за кого се отнася бележката: 16-годишната дъщеря на Оуен, Бейли. Бейли, която трагично губи майка си като дете. Бейли, която не иска да има абсолютно нищо общо с новата си мащеха.

Тъй като все по-отчаяните призиви на Хана към Оуен остават без отговор; докато ФБР арестува шефа на Оуен; докато американски маршал и агенти на ФБР пристигат в дома ѝ в Саусалито без предупреждение, Хана бързо осъзнава, че съпругът ѝ не е този, за когото се е представял. И че Бейли може да държи ключа към откриването на истинската самоличност на Оуен – и защо той наистина е изчезнал.

Хана и Бейли се заемат да открият истината заедно. Но когато започват да сглобяват парчетата от миналото на Оуен, те скоро разбират, че изграждат и ново бъдеще. Това, което нито Хана, нито Бейли биха могли да очакват.

„Повечето хора не искат да чуят нещо, което ще накара нещата да работят по-добре… Те искат да чуят какво ще ги направи по-лесни.“

„Относно доброто и злото: те не са толкова далеч едно от друго – и често тръгват от едно и също място – да искаш нещо да се промени.“

„Той никога не разбра, че не се страхувам някой да ме напусне. Страхувах се, че грешният човек ще остане.”

 

За Автора:

Лора Дейв е автор на бестселъри №1 на Ню Йорк Таймс на няколко романа, аплодирани от критиката, включително „Последното нещо, което той ми каза“, „Осемстотин грозда“ и „Първият съпруг“. Нейните творби са публикувани в тридесет и две страни, а пет от нейните романа, включително „Последното нещо, което той ми каза“, са избрани за филми и телевизия. Тя живее в Санта Моника, Калифорния.

 

2. The Maidens by Alex Michaelides / „ Девите“ от Алекс Майкълидис

Резюме

Едуард Фоска е убиец. В това Мариана е сигурна. Но Фоска е недосегаем. Красив и харизматичен професор по гръцка трагедия в университета в Кеймбридж, Фоска е обожаван както от колеги, така и от студенти – особено от членовете на тайно общество на студентки, известно като The Maidens.

Мариана Андрос е брилянтен, но проблемен групов терапевт, който се фиксира върху The Maidens, когато един член, приятелка на племенницата на Мариана – Зоуи, е намерена убита в Кеймбридж.

Мариана, която някога е била студентка в университета, бързо заподозрява, че зад идиличната красота на кулите и под древните традиции се крие нещо зловещо. И тя се убеждава, че въпреки алибито си Едуард Фоска е виновен за убийството. Но защо професорът ще се насочи към един от студентите си? И защо той продължава да се връща към обредите на Персефона – девицата и нейното пътуване до подземния свят?

Когато е намерено друго тяло, манията на Мариана да докаже вината на Фоска излиза извън контрол, заплашвайки да унищожи доверието в нея, както и най-близките ѝ отношения. Но Мариана е решена да спре този убиец, дори това да ѝ струва всичко — включително и собствения ѝ живот.

„Не можеш да обичаш някого, ако се страхуваш от него“

„Това са мисли, които никога не оставям да се изплъзнат от устата ми. Това са мисли, които повечето майки нямат.”

„Сърцето на майката се разбива по милиони начини през живота ѝ.“

 

За Автора

Ашли Одрейн (родена през 1982 г.) е канадска писателка. По време на интервю от юли 2019 г. за Toronto Star Audrain описа дебютния си роман, The Push, като „психологическа драма, разказана през призмата на майчинството“. Преди да се заеме с писането, Одрейн е рекламен директор на Penguin Canada, която сега е дъщерно дружество на канадското подразделение на Penguin Random House. През 2015 г. здравна криза с най-малкото ѝ дете я кара да се пенсионира. Тя открива, че писането е професия, която може да владее и от вкъщи.

 

Бонус 2

Arsenic and Adobo by Mia P. Manansala / „Арсен и Адобо“ от Миа П. Манансала

Резюме

Първата книга от нова кулинарна уютна поредица, пълна с остър хумор и възхитителни ястия – такива, които може да са просто убийствени…

Когато Лила Макапагал се връща у дома, за да се възстанови от ужасна раздяла, животът ѝ изглежда следва всички типични ром-ком закони. Тя е натоварена със задачата да спаси пропадащия ресторант на своята леля Роузи и трябва да се справи с група лели-сватовници, които я обсипват с любов, но и осъждане. Но когато известен  критик (който е нейно бивше гадже) е намерен мъртъв моменти след конфронтация с Лила, животът ѝ бързо се отклонява от роман на Нора Ефрон към случай на Агата Кристи.

Тъй като ченгетата се държат с нея, сякаш е единствената заподозряна, а подозрителният хазяин иска най-накрая да изгони семейство Макапагал и да препродаде витрината, на Лила не ѝ остава друг избор, освен да проведе собствено разследване. Въоръжена с любопитната мрежа от лели, нейния най-добър приятел бариста и нейния доверен дакел Лонганиса, Лила се заема с този кулинарен, усукан случай и скоро намира собствения си врат на дръвника…

„Най-големият ѝ кошмар беше да организира парти и да няма достатъчно храна за всички.“

„Той искаше да те съсипе“, каза тя. „Така знаех, че той не е те е забравил. И заради това си помислих, че точно ти го уби.“

„Не го изкривявай. Все още си претенциозен и самовлюбен. Но ти не си лош човек или нещо подобно. И не си причината Джанет да е на болнично легло. Така че спри да се самосъжаляваш и разбери кой я прати там.“

За Автора

Миа П. Манансала е треньор по писане на книги и автор на АРСЕНИК И АДОБО (Berkley 2021), първият от поредицата „Мистерия на кухнята“ на Тита Роузи.

Тя използва хумор (и убийство), за да изследва аспектите на филипинската диаспора, странността и хилядолетната си любов към поп културата.

Тя е носител на наградата Хю Холтън за 2018 г., наградата за цветни писатели на криминална фантастика Елинор Тейлър за 2018 г., наградата за 2017 г. на Уилям Ф. Дийк – Злоба за местни писатели и 2016 г. на Мистериозните писатели на Америка/Хелън Макклой за 2016 г. Тя също е възпитаник на Pitch Wars за 2017 г. и ментор 2018-2020.

„Понякога чувстваше, че е била прокълната, сякаш от някаква злобна богиня от гръцката митология, да загуби всички, които някога е обичала.“

„Това е най-ужасяващото. Всички тайно се надяваме, че трагедията ще се случи само на други хора… рано или късно се случва и на нас.”

 

За Автора

Алекс Майкълидис е роден и израснал в Кипър. Има магистърска степен по английска литература от Тринити Колидж, Кеймбриджския университет и магистърска степен по сценарий от Американския филмов институт в Лос Анджелис. „Тихият пациент“ е първият му роман и е най-продаваният дебют в света през 2019 г. Той е повече от година в списъка с бестселъри на New York Times и е продаден в рекордните четиридесет и девет държави. Алекс живее в Лондон.

 

3. Billy Summers by Stephen King / „Били Съмърс“ от Стивън Кинг

Резюме

Били Съмърс е мъж в стая с пистолет. Той е наемен убиец и е най-добрият в бизнеса. Но той ще свърши работата само, ако целта е наистина лош човек. И сега Били иска да приключи. Но първо има един последен удар. Били е сред най-добрите снайперисти в света, почетен иракски военен ветеран, Худини, когато става въпрос за изчезване след свършена работа. И така, какво може да се обърка?

 

„Писането е нещо добро. Винаги е искал да го прави и сега го прави. Това е добре. Само – кой да знае, че боли толкова много?”

„Няма смисъл да се тревожиш за това, което не можеш да контролираш. Това е добър начин да полудееш.”

„Той нямаше проблем с лошите хора, които плащат, за да бъдат убити други лоши хора. Той всъщност виждаше себе си като боклукчия с пистолет.“

 

За Автора:

Стивън Едуин Кинг е роден като вторият син на Доналд и Нели Рут Пилсбъри Кинг. След като баща му ги напусна, когато Стивън е на две години, той и по-големият му брат Дейвид са отгледани от майка си. Част от детството си прекарва във Форт Уейн, Индиана, където е семейството на баща му по това време, и в Стратфорд, Кънектикът. Когато Стивън е на единадесет, майка му връща децата си в Дърам, Мейн, завинаги. Родителите ѝ, Гай и Нели Пилсбъри, са вече твърде възрастни и Рут Кинг е принудена от сестрите си да поеме физическите грижи за тях. Други членове на семейството предоставят малка къща в Дърам и финансова подкрепа. След като бабата и дядото на Стивън почиват, г-жа Кинг намира работа в кухните на Pineland, близко жилищно заведение за хора с умствени увреждания.

Бонус 1

The Push by Ashley Audrain

Резюме

Напрегната психологическа драма за създаването и разпадането на семейство – и за жена, чието преживяване на майчинството няма нищо общо с това, за което се е надявала, а е всичко, от което се е страхувала.

Блайт Конър е решена да бъде топлата, утешителна майка (каквато тя самата не е имала)на новороденото си бебе Вайълет.

Но в разгара на изтощителните ранни дни на майчинството, Блайт се убеждава, че нещо не е наред с дъщеря ѝ – тя не се държи като повечето деца.

Или всичко е в главата на Блайт? Съпругът ѝ Фокс казва, че си въобразява нещата. Колкото повече Фокс отхвърля страховете си, толкова повече Блайт започва да се съмнява в собствения си разум и толкова повече започваме да се съмняваме в това, което Блайт ни казва за живота си.

Тогава се ражда синът им Сам – и с него Блайт има блажената връзка, която винаги си е представяла с детето си. Дори Вайълет изглежда обича малкия си брат. Но когато животът, какъвто го познават, се променя за миг, опустошителният инцидент принуждава Блайт да се изправи пред истината.

The Push е роман, който ще прочетете на един дъх, напълно завладяващ, той ще оспори всичко, което мислите, че знаете за майчинството, за това, което дължим на децата си, и какво е усещането, когато на жените не се вярва.

„Не искам да се научиш да бъдеш като мен. Но не знам как да те науча да бъдеш различен.“

„Това са мисли, които никога не оставям да се изплъзнат от устата ми. Това са мисли, които повечето майки нямат.”

„Сърцето на майката се разбива по милиони начини през живота ѝ.“

 

За Автора

Ашли Одрейн (родена през 1982 г.) е канадска писателка. По време на интервю от юли 2019 г. за Toronto Star Audrain описа дебютния си роман, The Push, като „психологическа драма, разказана през призмата на майчинството“. Преди да се заеме с писането, Одрейн е рекламен директор на Penguin Canada, която сега е дъщерно дружество на канадското подразделение на Penguin Random House. През 2015 г. здравна криза с най-малкото ѝ дете я кара да се пенсионира. Тя открива, че писането е професия, която може да владее и от вкъщи.

 

Бонус 2

Arsenic and Adobo by Mia P. Manansala / „Арсен и Адобо“ от Миа П. Манансала

Резюме

Първата книга от нова кулинарна уютна поредица, пълна с остър хумор и възхитителни ястия – такива, които може да са просто убийствени…

Когато Лила Макапагал се връща у дома, за да се възстанови от ужасна раздяла, животът ѝ изглежда следва всички типични ром-ком закони. Тя е натоварена със задачата да спаси пропадащия ресторант на своята леля Роузи и трябва да се справи с група лели-сватовници, които я обсипват с любов, но и осъждане. Но когато известен  критик (който е нейно бивше гадже) е намерен мъртъв моменти след конфронтация с Лила, животът ѝ бързо се отклонява от роман на Нора Ефрон към случай на Агата Кристи.

Тъй като ченгетата се държат с нея, сякаш е единствената заподозряна, а подозрителният хазяин иска най-накрая да изгони семейство Макапагал и да препродаде витрината, на Лила не ѝ остава друг избор, освен да проведе собствено разследване. Въоръжена с любопитната мрежа от лели, нейния най-добър приятел бариста и нейния доверен дакел Лонганиса, Лила се заема с този кулинарен, усукан случай и скоро намира собствения си врат на дръвника…

„Най-големият ѝ кошмар беше да организира парти и да няма достатъчно храна за всички.“

„Той искаше да те съсипе“, каза тя. „Така знаех, че той не е те е забравил. И заради това си помислих, че точно ти го уби.“

„Не го изкривявай. Все още си претенциозен и самовлюбен. Но ти не си лош човек или нещо подобно. И не си причината Джанет да е на болнично легло. Така че спри да се самосъжаляваш и разбери кой я прати там.“

За Автора

Миа П. Манансала е треньор по писане на книги и автор на АРСЕНИК И АДОБО (Berkley 2021), първият от поредицата „Мистерия на кухнята“ на Тита Роузи.

Тя използва хумор (и убийство), за да изследва аспектите на филипинската диаспора, странността и хилядолетната си любов към поп културата.

Тя е носител на наградата Хю Холтън за 2018 г., наградата за цветни писатели на криминална фантастика Елинор Тейлър за 2018 г., наградата за 2017 г. на Уилям Ф. Дийк – Злоба за местни писатели и 2016 г. на Мистериозните писатели на Америка/Хелън Макклой за 2016 г. Тя също е възпитаник на Pitch Wars за 2017 г. и ментор 2018-2020.

416 Views
error: Content is protected !!