Топ 3 Best Middle Grade & Children's деца и подрастващи 2021

Топ 3 Best Middle Grade & Children’s / деца и подрастващи 2021

НАЙ-ДОБРИТЕ В ЖАНРА ЗА 2021

Ред е на малките, но не твърде малките и не толкова порасналите.
Този ТОП 3 е за така наречените подрастващи, които са близо до тинейджърските драми, но не са обзети напълно от тях, все още.
Тук е мястото за онези подрастващи малчугани, които обичат света на магията, за онези, които са съдени заради физически
характеристики, заради раса или тегло, за всички онези деца с крехки умове, които обществото неумолимо натиска в отдавна
позастарели коловози.

Топ 3 Best Middle Grade & Children’s / деца и подрастващи 2021

 

1. Daughter of the Deep, by Rick Riordan/ “Дъщеря на дълбините” от Рик Риърдън

Резюме

Авторът на бестселърите №1 на Ню Йорк Таймс Рик Риърдън отдава почит на Жул Верн във вълнуващия си модерен поглед върху 20 000 левги под водата.

Ана Дакар е първокурсник в Harding-Pencroft Academy, петгодишна гимназия, която завършват най-добрите морски учени, военноморски воини, навигатори и подводни изследователи в света. Родителите на Ана загиват по време на научна експедиция преди две години и единственото семейство, което ѝ е останало, е по-големият ѝ брат Дев, също студент в HP. Първият курс на Ана завършва с изпитанието на класа през уикенда в морето, подробностите за което се пазят в тайна. Тя само се надява, че притжава нужните качества, за да успее. Всичките ѝ притеснения се изпаряват от водата, когато по време на пътуването с автобуса до кораба Ана и нейните съученици стават свидетели на ужасна трагедия, която ще промени посоката на живота им.

Но това не е всичко! Професорът, който ги придружава, информира Ана, че училището, с което са вечен съперник, Land Institute и Harding-Pencroft водят студена война от сто и петдесет години. Сега тази война е в разгара си и първокурсниците са застрашени да станат храна за рибите. В състезание срещу смъртоносни врагове, Ана ще си спечели невероятни приятели и ще направи поразителни открития за своето наследство, докато подлага лидерските си умения на изпитание за първи път.

„Скъпа моя, смъртта не е причина да се срамуваш. Случва се на всеки.”

„Атлантида е била просто тематичен парк, където всичко ужасно се е объркало.”

„Невъзможното е просто възможното, за което все още не знаем как работи.“

 

За Автора:

Рик Риърдън е автор на бестселъри №1 на Ню Йорк Таймс на много книги, включително поредицата за Пърси Джаксън. Ричърд Ръсел Риърдън – младши, известен като Рик Риърдън, е американски писател, добил популярност с поредицата Пърси Джаксън и боговете на Олимп, в която се разказва за 12-годишния Пърси, който открива, че е син на бог Посейдон. Книгите на Риърдън са преведени на 42 езика и са продадени в над 30 милиона екземпляра в САЩ.

Първият роман на Риърдън е „Голяма червена текила“, който излиза през 1997 г. и поставя началото на поредицата Трес Навар. Големият му пробив е Похитителят на мълнии (2005), първият роман от пенталогията „Пърси Джаксън“, базирана на древногръцката митология. След това Риърдън пише трилогията „Хрониките на Кейн“ и пенталогията „Героите на Олимп“.

Риърдън подпомага американското издателство Scholastic при разработването на поредицата 39 ключа, чието начало се поставя от романа му „Лабиринтът с костите“ (2008). През 2015 г. започва поредицата „Магнус Чейс и боговете на Асгард“, базирана на скандинавската митология, а през 2016 г. – поредицата „Изпитанията на Аполон“, базирана на гръко-римската митология.

2. Bridge of Souls by Victoria Schwab / Мост от души от Виктория Шваб

Резюме

Където има призраци, Касиди Блейк е там … освен ако не е обратното?

Кас си мисли, че може да е разбрала вече това нещо с лова на призраци. В края на краищата тя и нейния най-добрият приятел – призрак – Джейкъб, са оцелели в два обитавани от духове града, докато пътуват за телевизионното шоу на родителите на Каси.

Но нищо не може да подготви Кас за Ню Орлиън с не особено скритите му тайни и духове. В град на тур обиколки на гробници, шумна музика и всякакви магии, Кас може да се изгуби във всички цветни, зловещи местни легенди. И най-голямата изненада на града е враг, с който Кас не е очаквала да се изправи: слуга на самата Смърт.

Кас поема най-опасното си предизвикателство досега…

„Смъртта ще дойде отново за нас, по един или друг начин. Не можем да живеем в страх от това. Това изобщо не е начин да се живее.”

„Нещата могат да бъдат поправени. Хората са по-трудни за оправяне.”

„Но не става въпрос да правиш това, което е лесно. Става дума да правиш това, което е правилно.”

 

За Автора

Касандра Клеър е родена в чужбина и прекарва ранните си години, пътувайки по света със семейството си и няколко куфара с фантастични книги. Касандра работи няколко години като развлекателен журналист за Hollywood Reporter, преди да насочи вниманието си към художествената литература. Тя е автор на „Градът на костите“, първата книга от трилогията Mortal Instruments и бестселър на New York Times. Касандра живее с годеника си и двете им котки в Масачузетс.

3. Eyes that Kiss in the Corners by Joanna Ho, Dung Ho/ „ Очи, които се целват в крайчетата“ от Джоана Хо

Резюме

Младо азиатско момиче забелязва, че очите ѝ изглеждат различно от тези на връстниците ѝ, които имат големи, кръгли очи и дълги мигли. Тя осъзнава, че очите ѝ са като на майка ѝ, на баба ѝ и на малката ѝ сестра. Те имат очи, които се целуват в ъглите и светят като топъл чай, извиват се в полумесеци и са пълни с истории от миналото и надежда за бъдещето.

Черпайки от силата на тези могъщи жени в живота си, тя разпознава собствената си красота и открива път към обичта към себе си и себеприемането.

„Някои хора имат очи като сапфирени лагуни с мигли като дантелени гарнитури на бални рокли, които галят бузите им, докато се въртят.“

“Когато мама ме завива нощтем, очите ѝ ми казват, че съм чудо.”

За Автора:

Джоана Хо Брадшоу е автор на Eyes that Kiss in the Corners (HarperCollins, януари 2021), Playing at the Border: A Story of Yo-Yo Ma (HarperCollins, есен 2021) и One Day (Winter 2023). Тя е писател и преподавател със страст към работата срещу пристрастията, антирасизма и справедливостта. Има бакалавърска степен по психология от Университета на Пенсилвания и магистърска степен от Главния Лидерски Институт в Бъркли. Тя е била учител по английски език, декан, дизайнер на програма за алтернатива за затворници и ръководител на професионално развитие. В момента тя е заместник-директор на гимназия в района на залива, където оцелява с домашно приготвени шоколадови бисквитки, приключения на открито и танцови партита с децата си.

Бонус 1

Amari and the Night Brothers by B.B. Alston/ „Амари и нощтните братя“ от Б.Б.Алстън

Резюме

Бестселър на Ню Йорк Таймс! Артемис Фаул среща Мъже в черно в това вълнуващо дебютно фентъзи за деца, първото от трилогията, изпълнена с #blackgirlmagic. Идеален за феновете на Тристан Стронг.

Амари Питърс не спира да вярва, че нейният изчезнал брат Куинтън е жив. Дори когато полицията ѝ каза друго, или когато се е забъркала с невежи, защото им се противопоставя когато казват, че той е изчезнал завинаги.

Така че, когато тя намира тиктакащо куфарче в килера му, съдържащо валута за Бюрото по свръхестествени въпроси, тя е сигурна, че тайната организация държи ключа за намирането на Куинтън — само ако може да осмисли идеята за магьосници, феи, извънземни и други свръхестествени същества и че те са истински.

Сега тя трябва да се състезава за място срещу деца, които знаят за магията през целия си живот. Колкото и усилено да се опитва, Амари изглежда не може да избяга от тяхното интензивно съмнение и проверка – особено след като нейният свръхестествено засилен талант бъде счетен за „незаконен“. Със зъл магьосник, заплашващ свръхестествения свят, и нейните собствени съученици, които си мислят, че е враг, Амари никога не се е чувствала по-сама. Но ако не го издържи и не премине изпитанията, може никога да не разбере какво се е случило с Куинтън.

„Няма да промениш света, освен ако не си заобиколен от хора, които също искат да променят света.”

 

За Автора

B. B. Alston живее в Южна Каролина. Дебютният му роман за деца, Amari and the Night Brothers, е публикуван в 27 страни и е международен бестселър, включително бестселър на Sunday Times. В Съединените щати книгата е прекарала повече от 30 седмици в списъка с бестселъри на New York Times. През 2021 г. книгата е обявена за абсолютен победител на наградите Barnes & Noble Children’s и YA Book Awards. В момента Universal разработва голям филм с Марсай Мартин. Вторият му роман, „Амари и голямата игра“, ще излезе на 30 август 2022 г. Когато не пише, яде твърде много сладкиши и изследва селските пътища, за да види накъде водят.

 

Бонус 2

Starfish, by Lisa Fipps / „Морска звезда“ от Лиса Фипс

Резюме

Ели е уморена да се срамува и прави нещо по въпроса в този дебютен роман в стихове. Откакто Ели облече бански костюм на кит и скочи в басейна на партито за петия си рожден ден, тя беше тормозена за теглото си.

За да се справи, тя се опитва да живее според правилата за дебелото момиче – като „не прави вълни“, „избягвайте да яде на публично място“ и „не се движи толкова бързо, че тялото да се разклаща“. Тя намира своето безопасно място – своя плувен басейн – където се чувства в безтегловност в обсебен от мазнини свят. Във водата тя може да се изтегне като морска звезда и да заеме цялото пространство, което поиска. Това е и мястото, където тя може да се измъкне от настойчивата си майка, която смята, че критикуването на теглото на Ели ще я мотивира да спазва диета. За щастие Ели има съюзници в лицето на баща си, своя терапевт и новата си съседка Каталина, която обича Ели такава, каквато е. С тази подкрепа, Ели най-накрая може да успее да отхвърли правилата на „Дебелото момиче“ като без извинение и оправдание бъде самата себе си. .

„Всяко дете се нуждае от едно място, където може да избяга, когато животът стане твърде непоносим.“

„Мазнините по тялото ми

никога няма да са толкова тежки, колкото

думите ти тежат на сърцето ми.”

За Автора

Лиза Фипс е автор на книги за деца. „Морска звезда“ е нейният дебютен роман. Лиза Фипс е носител на награди, бивш журналист, настоящ директор по маркетинг на обществена библиотека и автор на книги за деца и подрастващи. Завършила университета в Бал Стейт. Тя работи върху следващия си роман и още няколко други. В момента живее в Индиана. 

403 Views
error: Content is protected !!