Теодор Манолов

Теодор Манолов

Теодор Манолов

Роден е в София на 6 август 1970 г. Завършва Националната художествена гимназия през 1989 г. и Националната художествена академия през 1996 г., специалност “Графика”. Обучавал се е при професорите Петър Чуклев, Галилей Симеонов и Стоян Стоянов. След завършването на висшето си образование започва да работи активно най-вече в областта на илюстрацията и книжното оформление, но инцидентно пише и сценарии, поезия, музика, статии в печатните и онлайн медии, както и художествена проза.

От 1998 година работи най-вече в комерсиалния сектор на дизайна и рекламата, но му остава време и да сътрудничи с рисунки, илюстрации, стайлинг-решения, комикси и визуални концепции на издателства (Пан, Елемаг, Тангра Тан-Нак-Ра, Вагабонд Медия, Феники, Кито, СББ Медия и др.) и илюстровани списания (Rolling Stone, FHM, Ритъм, Дъга, Ина, Новите лидери, Мери, LOVEstyle и др.). Дълги години работи върху графичното оформление и уебсайта на списание Стандарт За ХОРАТА, дизайна на списанията За ХОРАТА КИНО и Море, бил е художествен директор на Sofia Urban Travel Guide, Лов и риболов, както и автор на цялостното оформление на корпоративните списания на компаниите Мобилтел и Петрол. В момента е художествен директор на Story – светско списание №1 в България.

Занимава се активно и с оформление на учебници и учебни помагала. Работи с най-големите издатели в бранша – Просвета, Анубис/Булвест и Архимед.

Занимава се с теория на пластичните изкуства. Публикувал е статии и интервюта във вестниците Аз Буки, Култура, Литературен вестник, в множество уебсайтове, както и в списанията ЛИК, Sofia Urban Travel Guide, M-teller и За ХОРАТА. Сътрудничи на рекламни агенции, търговски фирми и неправителствени организации като художествен директор, консултант-дизайнер, експерт по визуална комуникация и копирайтър.

Има два издадени авторски комикс албума за чуждестранни компании: Спасителят (The Savior), сценария за който пише заедно с баща си – Любомир Манолов, и илюстрира заедно с големия български комерсиален график Ивайло Иванчев и колориста Десислава Илиева, и Адам и Ева (Adam & Eve, по собствен сценарий, илюстриран заедно с Евгений Йорданов и колористите Десислава Илиева и Галин Йорданов). В България е издал два авторски луксозни комикс-албума – Спартак. Легендата, книги I и II.

Преподавал е изящни изкуства в Националната художествена гимназия, СОУ Елисавета Багряна и други специализирани в тази дейност училища и колежи.

Спартак. Романът – публикация 1

Спартак. Романът – публикация 2

Спартак. Романът – публикация 3

Спартак. Романът – публикация 4

Спартак. Романът – публикация 5

Спартак. Романът – публикация 6

Спартак. Романът – публикация 7

Спартак. Романът – публикация 8

Спартак. Романът – публикация 9

Спартак. Романът – публикация 10

Спартак. Романът – публикация 11

Спартак. Романът – публикация 12

Спартак. Романът – публикация 13

Спартак. Романът – публикация 14

Господарите на вечността

687 Views
error: Content is protected !!