Подходящи подаръци за всеки

Подходящи подаръци за всеки

Празниците са хубав повод да се съберем с родители, приятели, колеги и да празнуваме. Но същевременно са ангажиращи от гледна точка на това, че трябва да измислим подходящ подарък за всеки вкус.

Затова реших да предложа класически ценен подарък, подходящ за всеки интелигентен човек. Всеки се е чудил какво да подари на този или онзи, на роднина, приятел, близък. Коледата е подходящо време да подарите книга от съвременен български автор.


“Из речника на вятъра” – Виктория Баръмова

Из речника на вятъра

Във времето на Коледните празници, когато портата на добруването се отваря широко за всички ни, има ли по-удачен подарък от подаръка на книга с поезия –

та нали само римите на сърцето са по-чисти и искрящи от белия сняг навън и

само те са по-докосващи от тишината в очакване на чудото в Коледната нощ. Шъът!

А “Из речника на вятъра” на Виктория Баръмова е стихосбирка, която нежно е подредила на страниците си трепетите на сърцето на вятъра – онзи, който знае всичко за всички ни – и за сътворението на света, за любовта и тъгите ѝ, за исполинските ѝ надежди, за отчуждените ѝ ръце, за приятелството и предателството, за чудото на вярата и срива на копнежа, за пороя от свлеклия се дъжд, за пороя от напразно изречените думи… Че и за изречените тайни желания по Коледа и Нова година… – да, точно тези, за които пак всички мълчим, но които сме втъкали във вярата си за утрешния ден. Шъът!

Стихосбирката можете да закупите от ТУК или от ТУК.

“Буки” – Нора Пенева

"Буки" - Нора Пенева

Коледните празници са за споделяне на доброто и топлината. Една книга, която носи и това в себе си, е бест селърът на Нора Пенева “Буки”.

Една книга, която ни запраща в шеметни преживявания, сложни взаимоотношения, исторически препратки и несподелени чувства. Всичко в този трилър започва с изчезването на чистача и един тайнствен обитател на луксозен апартамент. После път се появява една неотразима красавица и … въртележката се завърта.

“Буки” разглежда и произхода и ролята на глаголическата азбука в едно с криминалния трилър, който ще задържи вниманието ви, докато не затворите книгата.

Подходящ подарък за всеки, които обича историята, криминалните приключения и цени добре написания роман.

Можете да закупите “Буки” от Нора Пенева от ТУК.

“Петима мъже и още нещо…” – Ана Драг

петима мъже и още нещо

Поезията на Ана Драг е бурна и сурова като живота. Невъздържана и понякога груба в ласките, но истинска и извираща от битието.

“Ако се влюбваш в неподходящи хора, винаги ще има следваща любов.

А може би са били подходящи . Може би е трябвало така да се случи. Може би е трябвало да те счупят. Ако не го бяха правили, нямаше да има следващи.

Ако не бях обичала до болка и лудост…Ако не се бях изгубвала в чужди светове и съзнания толкова пъти…Може би нямаше да продължа да го правя отново и отново. И нямаше да се чувствам така, както всеки един от вас ме накара де се чувствам. И нямаше да ви обичам всичките до един, по различен начин…онзи мой специален начин. Защото всеки един от вас е специален и си има място в сърцето ми. Научихте ме що е любов от пръв поглед, що е страдание, що е пристрастяване. Научихте ме да вярвам в доброто сърце дори на най-безскрупулния звяр. Научихте ме, че няма нужда да обличам обичта си в норми и етикети. Че не е нужно да си представям дом и деца с всеки, който ме е развълнувал, а просто мога да ценя душата – гола и неподправена. Че няма само любов и приятелство, че има душевенство. И може би нямаше да напиша всичко това, ако Лицемерът ни бе дал шанс. Ако Магьосникът ме бе взел. Ако Крадецът ми бе подарил розата. Ако Отровният спасител ме бе целунал. Ако Малкият принц не ме беше догонил.

Може би щях да напиша друго. Но не е друго. Това е. И е за вас, музи мои, любими. Обичам ви до лудост и без свян.”

От ТУК можете да закупите “Петима мъже и още нещо…” от Ана Драг.

“Мечтая за теб” от Емили Бел

Мечтая за теб - Емили Бел

Дебютният роман на Емили Бел “Мечтая за теб” е изключително четиво, което препоръчвам с две ръца на всички любители на романтиката и любовните романи.

Две сестри, толкова различни една от друга попадат във водовъртежа на чувствата си към един и същи мъж. Кое ще надделее? Сестринската привързаност или любовния порив на сърцето? А коя от тях двете ще избере техния обект на любов? Дали мечтата ще победи егоизма?

Мечтите съществуват, за да вдъхновяват и придават смисъл. Но има хора, за които е забранено да се мечтае, като например приятеля на сестра ми. Независимо, че той е всичко, за което някога си копняла… Съвършен във всяко отношение, но не и твой. Има неписани правила, които не се нарушават, но най-трудно се контролират чувствата. Никол трябва да се държи настрана от Валери, въпреки погледите му и закачливите му думи, но дали зад тях не се крие нещо повече? И толкова ли е лошо понякога да се отдадеш на най-съкровените си мисли и желания?

„Мечтая за теб“ е дебютният роман на младата българска авторка Емили Бел. Това е история за магнетичното влияние на любовта, която едновременно руши и създава връзките в живота. За пленяващите чувства, за силата на мечтите и на какво сме готови, за да се борим за щастието си.

Можете да поръчате “Мечтая за теб” от Емили Бел от ТУК или от ТУК.

“Жената на Калоян” – Андрея Илиев

Жената на Калоян - Андрея Илиев

Авторът Андрея Илиев създава този роман-хроника, посветен на царица Целгуба – един красив, спорен и сложен образ, търсейки мястото ѝ в българската история. Но в края на краищата целта е да видим съпруга ѝ Калоян от друга гледна точка и да разберем колко е провървяло на българската държава, че в главоломното начало на ХIII век той е неин цар.

“Жената на Калоян” е нов прочит на един от най-сложните и славни периоди от българската история – дързък със своите исторически препратки, с тълкуванията и с богатата езикова култура на автора. Андрея Илиев повдига въпроси от нашето минало и дава смели отговори в едно шеметно историческо приключение с много страст, предателства и игри на влияние.

Можете да закупите книгата от ТУК или от ТУК.

“Акорди” – Георги Връбчев

Акорди-Георги Връбчев
Акорди-Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

Ще срещнете момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и воля за свобода, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, за да спаси девойка в навечерието на Коледа, адвокат-мечтател в странен, трескав делник на Пловдив; ще си припомните, че в събота вечер е нормално човек да бъде съблазнен, ще срещнете природата и хората, Любовта като трепет, като страдание, като чудовищна лудост, Тъгата, която може да ти вдъхне надежда и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби.

Истории за нещата от живота, истории за пътя. Пътят напред, пътят назад, пътят към себе си. Жени и мъже в приключението на живота. Някои успяват, други не, трети…зависи от гледната точка.

Съвременна проза, деликатна и сурова, поетична и динамична, разноцветна като самия живот.

Разказите „Коледа”, „Стела”, „Песента на глухара” и „Тъгата” са с награди от Италия и Израел.

Можете да поръчате “Акорди” на Георги Връбчев от ТУК.

От същия автор романите “Ерик: Сказание за силата” и “Жените на другите”.

“Лечителката и рунтавата ѝ котка” – Контадин Кременски

Принцесата, Лечителката и котката" от Контадин Кременски

В един свят, успореден, на секунда от нашия (а понякога и по-малко) се случват случки, които тук са само приказки. И се сбъдват забравени мечти.

Теодора, героинята от съпротивата и войната с извънземен завоевател на Земята, се готви за сбогуване с живота, но попада в друг, също така интересен свят. Прави го по-добър. Среща нови, но и стари приятели. Също и стария нов враг… Това, което лети на корицата, наистина е подводница, около нея се разиграват повечето откачени истории в десетте книги на „Паралелен свят“. С присмех към суетата на съвременния свят, писателят умело и непринудено разобличава глупостта, злобата, завистта, алчността. Още в началото подсказва, че смърт няма, а е само преход към другаде, където ни е мястото според делата ни.

Всяко наше действие си има последствия и твори нашето утре. Тази книга ни прави по-добри.

А котката?.. За нея и много други любопитни неща ще научите от книгата.

Книгата можете да поръчате от ТУК.

“Заключени врати” – Даниела Богоева-Гюргакова

zaklucheni vrati

“Този сборник с разкази “Заключени врати” е първа книга на софийската юристка Даниела Богоева-Гюргакова, но пък каква книга!
Веднага те хваща и те впечатлява с неочаквани и нехарактерни превъплъщения в българската и чуждата действителност, в миналото и в настоящето.
С дълбоко и вярно чувство за историзъм и с проницателен психологически поглед авторката ни повежда през времето и пространството, за да ни внуши своето естетическо верую, че въпреки непредвидените житейски обстоятелства ние трябва да съхраняваме и доказваме своята човешка същност, да бъдем човеци.”

акад. Марин Кадиев
председател на Съюза на независимите български писатели

Сборникът с разкази “Заключени врати” от Даниела Богоева-Гюргакова можете да закупите от ТУК.

Други предложения за подарък:

“Само, ако знаех…” – сборник с разкази

“Долините на времето” – Любомир Манолов

“Veni, Vidi, Vixi” роман от Венета Славкова

“Брод през световете” – сборник с разкази от Валентин Попов-Вотан

“Вкусни спомени. Десерти от старите тефтери” – кулинарна книга от Анна Кършовска

352 Views
error: Content is protected !!