Победител април и нова тема за май

Темата на конкурса Страшен разказ в две изречения за месец април беше мирис/аромат. Предизвикателството приеха 38 автори, които ни разказаха 65 истории на ужаса. Измежду всички тях, особено силно ни допаднаха хрумванията на потребителя O b S c U r I a, които му донесоха победата и награда от Издателска къща БАРД:

O b S c U r I a
Миризмата на разлагаща се плът ме преследваше с дни, но колкото и да се опитвах, не можех да открия произхода ѝ. Докато не вдигнах жалейното покривало на едно от огледалата в салона и гледката на черна слуз, пълзяща по костите под окапващите ми меса ме хвърли в дълбок размисъл.
***
O b S c U r I a
Парфюмът галеше тялото ѝ под черната дантелена рокля, насищаше вечерния въздух с уханието на жасмин, майски рози и трета, мистериозна съставка, която чувствителният ѝ нос не можеше да разпознае. Обърканият ѝ мозък имаше едва секунда за да регистрира болката, когато кожата ѝ първо се покри с мехури, а после се свлече заедно с плътта, образувайки локва воняща гнилоч; избледняваща мисъл се стрелна през умиращото ѝ съзнание – никога повече нямаше да купи нищо от магазина за левче.

Другите разкази, които заслужават особено внимание, са цели 10, вместо обичайните 4, на 10 автори:

Ridensium

Откакто след инцидента, ми присадиха кибернетичния нос, не мога да му се наситя, и след отказите на докторите да премахнат ограничителя на чуствителността, успях да намеря нелегална клиника. След упойката, веднага щом отворих очи, вдишах докрай, и оргазмът на ароматите ме удари с пращене и искри в носа, поглъщайки ме в тих и безчуствен мрак… завинаги.

***

Mariela Nankova

Докато лакомо дъвчеше дюнера си, наркодилърът усети как новата му зъбна коронка се смеси със сдъвканата маса. Миризмата на горчив бадем го облада преди да си изповръща вътрешностите и да осъзнае, че зъболекарят му го бе заредил с цианкалий, за отмъщение или за забавление – без значение.

***

 

Яна Бурнева

Слухът, че в Солариум „С тен като на препечена филийка“ са пуснали промоция – 12 минути за 48 стотинки, веднага обиколи целия „12А“ и те бързо направиха групова резервация. Когато обаче минутите изтекоха, а капаците така и не се отвориха, лека-полека вместо очарователен тен от вманиачения по външния си вид клас, остана само недотам очарователен аромат…

***

Георги Даракчиев

Чашата искри в гранатовочервено и някъде в дълбочината на нюансите се долавя фин аромат на обгорен дъб, канела, карамел и малко карамфил, разклащам леко и отпивам малка глътка. Обожавам кръвта от пиячите на бърбън, с този особен мирис и нежен послевкус, но е нетрайна и трудна за добиване, което пък я прави още по-неустоима.

***

Дени Методиев

Завързан за металната маса, току-що съвзел се, той с ужас оглеждаше дълбоките прорезни рани и все още цвърчащите изгаряния по голото си тяло. Само миризмата на сяра и отдалеченият лай на адските хрътки му подсказваше къде се е озовал.

***

Григор Ганчев

Ароматът на камъни и мръсотия, на корени, на трева и на червеи ме изпълни с неистовото желание да изкрещя, че още съм тук, че още съм жив, макар вече да ме беше обзела страшната полуубеденост, че това всъщност може да не е истина. А гробарите изсипаха върху мен поредната лопата пръст.

***

Ivo Nikolov

Напръска се с парфюма, който някой му беше донесъл за рождения ден и излезе.
Не се притесни много, когато първото куче го подуши, нададе вой и го нападна, но после притича глутницата от съседната улица…

***

Динко Д. Давидов

Вонята на умряла риба и изгнили водорасли се стелеше около мен, а в главата ми пулсираше като екот неканена и безсмислена фраза ,,Фнглуи мглунафх Ктхулу Рлайа угахнагл фхтан“. Полуудавен след тежкото корабокрушение, се мъчех да се изправя сред безкрайни на вид зеленикави камъни и огромни мраморни саркофази, издигнали се от нищото в средата на океана, когато титанично зелено изчадие изплува сред бурните вълни, с един удар приключи земния ми път и изпрати изтерзаната ми душа някъде сред звездите, при Козирога с хилядното потомство…

***

Надежда Тодорова

Журито единодушно реши: „В ежегодното състезание „Открий осемнадесетгодишната“, победител е вампирът Михай, който след като подуши над сто стъкленици пълни с кръв, посочи верния отговор – номер 5. Наградата е грамота, с адреса на момичето.

***

Крум Крумов

– Здравейте, казвам се Андрей и съм Въздържател! Вече три месеца не съм усещал миризмата и вкуса на човешко печено!

 

Прави впечатление, че разказите стават все по-обмислени, по-издържани, по-оригинални и идейни, което само идва да покаже, че авторите ни стават все по-добри. Това е и причината да отличаваме повече разкази от обещаните 4, защото има все поввече и повече творби, които си заслужава да се прочетат. Това е и една от основните цели на този конкурс.

Нова тема за май

Светлина.

Доста лесна, обща и приятна тема, в рамките на  която се надяваме да ни убедите, че не винаги светлината е добър знак и може да е причина за повече страх и терор дори от пълния мрак.

Участия приемаме през целия  месец май на фейсбук страницата на конкурса или на мейл stra666en.razkaz@gmail.com.

142 Views
error: Content is protected !!