Кирил Кадийски

Лекции на Кирил Кадийски

Лекции на Кирил Кадийски

Colibri books обявяват лекционен курс на изтъкнатия поет и преводач Кирил Кадийски. Лекциите ще се провеждат всяка сряда от 1 февруари до 5 април в Casa Libri. Те се явяват своеобразен римейк за автора на неговия курс в СУ „Св. Климент Охридски“, след който се появи и книгата му „За поезията“.
В края на всяка лекция ще има време за въпроси, събеседвания и дискусии. Два пъти по време на лекционния курс Кирил Кадийски ще покани изтъкнати поети и преводачи, с които под формата на дискусия ще бъдат поставени разглежданите проблеми, както и възникнали въпроси.
Лекциите ще са с времетраене 2 часа.
Начало: 18:00
Край: 20:00

Теми на лекциите

Лекция I: ЕЗИКЪТ
Лекция II: ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА
Лекция III: ПОЕЗИЯ И ПРОЗА
Лекция IV: РИТЪМЪТ В ПОЕЗИЯТА + разговор на тема ПОЕЗИЯТА ВСЕ ОЩЕ ВИТАЕ В „ГРОЗД”
Лекция V: ПОЕЗИЯТА – НАСИЛИЕ НАД СЛОВОТО?
Лекция VI: МАЛКИЯТ РАЗМЕР И ГОЛЯМОТО МАЙСТОРСТВО
Лекция VII: КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА НА ПОЕЗИЯТА. СТРОФАТА
Лекция VIII: КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА НА ПОЕЗИЯТА. РИМАТА
Лекция IX: КЛАСИЧЕСКИЯТ СТИХ И МОДЕРНАТА ПОЕЗИЯ – разговор с поета ГЕОРГИ БОРИСОВ
Лекция X: КАПАНИ ПРЕД ПРЕВОДАЧА НА ПОЕЗИЯ ОТ СРОДНИ, БЛИЗКИ ПО ЗВУЧЕНЕ ЕЗИЦИ – разговор с ПРОФ. ЛЮДМИЛ ДИМИТРОВ

Кой е Кирил Кадийски?

Освен че е най-превежданият в момента български поет в чужбина и носител на редица престижни международни награди, Кирил Кадийски е и кавалер на френския „Орден за изкуство и литература“, член-кореспондент на френската Академия за поезия „Маларме“, член на международната Академия „Монмартър в Европа“, почетен гражданин на „Монмартърската република“. Ерудит, известен в средите и с чувството си за хумор, Кадийски съумява на достъпен език да преведе аудиторията си през необятния свят на поезията.
Кирил Кадийски е роден в село Ябълково, Кюстендилска област през 1947 година. Завършил е руска филология през 1971 година и работи като редактор в литературната редакция на БНР. По-късно започва и работа в издателство „Народна култура“, а успоредно с това е на свободна практика като преводач на поезия от френски и руски. През 1984 г специализира френски език в Алианс франсез в Париж.
По-голямата част от личното му творчество е създадено до 1990 година. През 1991 г основава едно от първите частни издателства в България „Нов Златорог“, в чието порфолио намират място десетки заглавия от чуждестранни и бъгарски автори.

Другите за Кирил Кадийски:

Кирил Кадийски, един голям български творец, без да е получил и до днес подобаващо официално признание за творчеството си в България, още преди години беше приет в лоното на големите световни поети на ХХ век – във френската академия „Маларме
Светлозар Жеков
За мен той е най-значимият поет от своето поколение в България. Неслучайно го избрахме за член-кореспондент на нашата академия „Маларме“, нареждайки го до толкова безспорни поети като албанеца Исмаил Кадаре, финландеца Пенти Холапа, румънката Ана Бландиана, руснака Андрей Вознесенски, ирландеца Шеймъс Хийни (Нобелов лауреат), ливано-сириеца Адонис и Йостен Шьостранд от Шведската академия… Кирил Кадийски е в добра компания и ние сме щастливи и горди, че той вече се числи сред нас.
Жан Оризе
Той е сред най-универсалните умове в своята страна днес
Ален Боске
Подобно на Манделщам или на Бродски, Кадийски предлага свой модел на размисъл върху отминаващия век.
Стефан Баке
Кирил Кадийски е между най-известните български преводачи на поезия. Превел е на български множество френски и руски поети, между които Франсоа Вийон, Виктор Юго, Шарл Бодлер, Пол Верлен, Стефан Маларме, Артюр Рембо, Гийом Аполинер, Блез Сандрар, Фьодор Тютчев, Иван Бунин, Александър Блок, Максимилиан Волошин, Борис Пастернак,  Молиер и др.

Условия за участие в лекциите на Кирил Кадийски

Цената на целият лекционен панел е 280 лв. Посещение на една лекция е на цена от 40 лв.
В края на курса всеки участник ще получи сертификат.

За повече информация и връзка с организатора: ТУК.

421 Views
error: Content is protected !!