Спартак. Легендата.

Спартак се завръща в новия комикс „Спартак. Легендата“

Спартак се завръща в новия комикс „Спартак. Легендата“

Две поколения родни творци с една и съща фамилия изграждат сюжета на най-пространния илюстрован български исторически епос

Спартак-легендата се завръща

eдновременно в поредица комикси и романи.

До дни излиза Книга II от мегауспешния римейк на класическия български разказ в картини „Спартак“, наречен „Спартак. Легендата“ – твърде необичайно за географските ни ширини издание – свръхдетайлно нарисуван, луксозен, цветен комикс-албум за траките и най-прочутия ни по целия свят национален герой. Новият опус се нарича „Беглецът от закона“.

Преди две години, когато се появи Книга I, ефектното издание бе анонсирано като част от голяма, пълна с подходяща за младата (но не децка) публика информация патриотична поредица, в която знайни и премълчавани исторически истини се преплитат с митология и известна доза художествена измислица. Мащабният комикс-кодекс обаче изглеждаше финансово обречен. Още тогава се зачудихме на кого в клета майка България, в условията на сериозна политическа и икономическа криза, че и по време на световна пандемия, докато населението се запасява с тоалетна хартия и гориво за очакваните още по-тежки месеци, е хрумнало да захваща подобни скъпи будителски деятелности. Изданието, противно на всички очаквания, се доказа повече от убедително. Идеалистът, стоящ зад него, се нарича Теодор Манолов и е син и продължител на делото на автора на оригиналното произведение Любомир Манолов, а издател е амбициозният атракцион Исторически парк. Съвместното им дело бързо опроверга квалификацията „подобрена версия“ и прерасна в мащабна, стопроцентово адекватна на съвременните световни стандарти културно-образователна стратегия. Очаква се и художествен роман по темата, а чухме слухове и за игрален или анимационен филм.

 

613 Views
error: Content is protected !!