Как (не) се прави корица на книга

Как (не) се прави корица на книга

За краткото време, откакто се занимавам с книгоиздаване, видях и две, и двеста. Клишето “корицата не прави книгата” е вярно само до едно положение. До момента, в който клиентът влезе във физическа или електронна книжарница и пред очите му се наредят най-различни корици. Ефектът на привличаща корица по принцип е по-силен, когато гледаш реалната книга, изложена на щанд, но и снимките в сайтовете говорят много. За книгата е валидна поговорката “по дрехите посрещат, по ума изпращат”, но като сменим “дрехите” с “корицата”. Това е факт, който е хубаво всички бъдещи автори, които искат да видят творчеството на хартиен носител, да помнят и да не търпят компромиси.

В тази статия ще предложа само някои основни насоки, които са жизненоважни.

Принципи на дизайна

Изработката на корица на книга е отговорна задача за всеки дизайнер, художник, издател и, разбира се, автори и читател. При нея важат някои специфики като отстояния, размер на гръбчето и т.н. Но най-важни и приложими са основните 7 принципа на дизайна – правила, които спомагат за създаване на ефективна и привлекателна композиция.

 1. Йерархия или акцент
 2. Баланс и подравняване
 3. Контраст
 4. Повторение
 5. Пропорция/ близост
 6. Движение
 7. Бяло пространство

Използването на тези от тях, които в конкретния дизайн ни вършат работа, е от голямо значение за постигане на приятна за окото композиция, която да впечатли и привлече читатели.

Акцентът (1) се отнася до фокусната точка на дизайна – без значение дали на корицата е изработена от дизайнер или е работа на дигитален художник, тя си има точка, която трябва мигновено да привлече погледа, да спечели внимание. Дали това ще е картината, дали ще е името на книгата или името на автора, решава единствено писателят в диалог с дизайнера. Защото няма смисъл фокусната точка да е името на автор, който е безизвестен и тепърва пуска своята дебютна книга. Това може да се постигне като се постави акцент чрез по-голям шрифт, по-ярки цветове или цветови комбинации. Важно е предварително да се знае какво трябва да изрази дизайнът.

Баланс/ Подравняване (2) се отнася за това, че всеки елемент в композицията на дизайна на корица има определено тегло. Теглото може да идва от цвят, размер или текстура. Не може да се поставят всички “тежки” елементи в единия край на корицата, защото това нарушава цялостното възприятие и нарушава естетическите възгледи. Или, както казват професионалните дизайнери, “дразни окото”. Ако чуете и израза “окото ми повръща”, да знаете, че се е получил визуален хаос и балансът е тотално прецакан. Симетрията, подравняването, създават “скелет” на добрия дизайн. В някои случаи се допуска и асиметричен дизайн, който да противопостави няколко по-леки елемента с един по-голям елемент, така че да се открои. Въпреки че такава композиция не е равномерна, в нея трябва да има баланс.

Контрастът (3) е атрибутът, чрез който дизайнът изпъква и “хваща окото”. Той създава пространство и разлика между елементите. Например фонът трябва да се различава от цветовете на елементите, но така че да са в хармония и да се запази четливостта на думите. Контрастът важи и при шрифтовете – ако се използват само болдвани думи, как ще разберем кое е важното като информация? Тук също се включва и правилото да не се използват в комбинация повече от два шрифта. Ако се добавят още шрифтове, целият дизайн се обърква и размива и целта да имаме хубава корица се губи.

Повторението (4) на еднакви шрифтове и силни цветове укрепва дизайна и обединява цялостната визия. То се прилага в случаи, когато има повече елементи, които носят една и съща информация, което не е характерно за кориците на книги, но все пак не бива да се забравя. Професионалното изграждане на повторение изгражда мотив!

Пропорцията (5) е визуалният размер и тегло на елементите в композицията в съотношение един към друг. Групирането на свързани елементи може да създаде визуална тежест, която да привлече вниманието. По принцип, в дизайнерската работа, пропорцията “се случва от само себе си”, ако са спазени подравняване, баланс и контраст, но в някои случаи е нужно да се подходи индивидуално към създаване на цялостен дизайн на корица чрез изграждането ѝ на секции, вместо като цяло.

Движение (6) е по-характерно за други обекти на графичния дизайн, но би могло в определени случаи да помогне и при дизайн на корица на книга. Чрез движението контролираме елементите в композицията, така че окото да бъде насочено от един елемент към следващ, за да може информацията за публиката да бъде предадена правилно. Движението разказва историята на корицата.

Бялото пространство (7) е точно обратното на всичко, което изредих до сега, но пък го допълва прекрасно за целите на дизайна на корица (а и не само). То представлява липсата на елементи. И точно с тази своя празнота създава организация и йерархия, ако се използва правилно.

Откъде да започнем?

Вече сме написали книгата си и искаме най-яката корица, за да се радваме самите ние като автори, а и да привлечем читатели. С какво да се съобразим обаче – минимализъм, детайлна рисунка или….

Независимо дали имате издател, наели сте външен дизайнер (художник) или сами цъкате в canva, важно е да си отбележите няколко отговора на въпроси, които са от истинско значение:

 1. Какъв жанр е книгата?
  Няма как да сложите супер яката рисунка на зловещ вампир, ако сте написали любовна история за Иван от Белите брези, който спи със самотата на възглавницата си. Или пък да изтипосате полугола мацка на исторически труд за траките. Корицата трябва да разкрива част от душата на книгата. Да дава тема за размисъл, да буди интерес, а не да е просто супер картинка, която няма връзка с историята, която искате да докосне читателите ви. А и няма как да не сте забелязали, че жанровете вървят ръка за ръка с определени стереотипи – криминална книга – тъмни тонове на корица, поетична книга – цветя, пеперуди или семпли графики. Винаги можете да излезете извън кутията и да разбиете представите на хората, но проучете характерните особености за вашия жанр и добре обмислете в компанията на специалист плюсовете и минусите на това да сте абсолютно различни или умерено да следвате добрите практики.
 2. След като сте отговорили на горните въпроси, направете си проучване.
  Разгледайте спокойно pinterest, онлайн книжарници, fiverr и всякакви места, където се сещате, че можете да видите хубави корици. Отбележете си тези, които ви харесват, тези, които са в синхрон с жанра на книгата ви, тези, които смятате, че отговарят на душата на произведението. Извадете/ свалете 5-10 картинки, които да ви послужат за вдъхновение, за да направите СВОЯТА УНИКАЛНА КОРИЦА. Проучването всъщност е да разберете какво ви привлича, кое работи, кое не.
 3. За да достигнете до тази сърцевина на смисъла на корицата, може да се наложи да изведете различните главни теми, които разглеждате (ако става въпрос за роман) или да отличите един от разказите си, ако сте написали сборник. Това само ще улесни вас, както и човека, който сте наели.
  Ако работите с дизайнер, не му пращайте цялата книга – достатъчно е да получи синопсис и 2-3 глави от нея. Но след това не пропускайте да му пратите готовия продукт. Ще се зарадва.
 4. Визуалната йерархия, за която говорихме по-рано, вече трябва да се закове в конкретния случай. Тя е това, което трябва да привлече купувача. Ако сте нов автор с дебютна книга – най-ключовото нещо в заглавието на книгата не трябва да е името ви, защото кой знае, Богдан Иванов от Кочериново. Поставете фокуса върху заглавието на книгата (ако е достатъчно привлекателно) и върху картината/ дизайна/ снимката. Името нека остане с по-малки букви. Избягвайте да слагате на корицата си логата на всички месни конкурси, които сте спечелили. На широката публика не са известни. Знаем си ги само ние писателите и основната цел е да ни помпат егото и да си мерим дължината на грамотите. Ако все пак имате значима международна или национална награда (напр. “Южна пролет”) – спокойно може да я сложите, но в никакъв случай фокусната точка да е върху нея.
  Ако пък сте известен автор, имате изградена публика и фенска база, която очаква с нетърпение следващата ви книга, като например Даниела Богоева-Гюргакова, Десислава Дюлгерян, Валентина Йорданова, Габриела Плочева, Павлина Соколова, Виктория Баръмова, Васил Попов, Милен Хальов и др., направете името най-голямо – нека то да “лепи” погледа на читателя-купувач. А след това да идва заглавието.
 5. Форматът е от съществено значение. Ако книгата ви е А5 или А4 (по-подходящ за детски книжки) – спокойно можете да разположите множество елементи, които да спазват принципите, изредени по-рано. Но, ако книгата ви е по-малък, джобен формат трябва да обмислите какво да остане, за да има място, да е четливо, да е визуално балансирано и да не натоварва. В такива случай е нужна една фокусна точка (заглавието или картината) и използване на “бялото пространство”, за да се фокусира вниманието върху нея.
 6. Размерът също има значение. Затова пиша тази точка, която е доста важна. Ако продавате книгата си в онлайн книжарници, там изображението е малко. Помислете дали ще бъде също толкова въздействащо, както на живо. Ако има множество елементи, фини детайли по корицата ви, те ще се изгубят с т.нар. Thumbnail.
 7. Работата с цветовете и подходящи шрифтове е от съществено значение, макар че е и много трудна. Малко хора имат вградения усет да осъществят перфектен баланс и визуална хармония. Дори, ако корицата ви е само типография, при добра работа тя ще изпъква. Най-малкото, защото всички други книги около нея ще са пъстри и шарени, с дракони, пеперуди, вампири… Има редица програми, генериращи цветови комбинации, които работят и са в хармония, както и такива, които определят четивността на един цвят спрямо друг, така че има кой да помогне, ако нямаме усет.
 8. Гръбчето и задната корица също не са за пренебрегване. Разбира се, че по предната корица харесваме, но следващото движение е да обърнем книгата отзад, за да разберем какво да очакваме. Кратка информация  за автора, ако има какво да научим или пък резюме на историята, която е разказана, е напълно достатъчна. Но гръбчето е дори от по-голямо значение, защото при подреждане на книгите по рафтовете само то се вижда. Така че големите и ясни заглавие, автор, поредица (евентуално), лого са напълно достатъчни. Хубаво е да се работи с цялостен дизайн – от предната до задната корица, за да се получи единство и “глобално равняване”, както му казвам, да се спазват едни и същи граници и полета, в които да се работи. Така ще се хармония, която ще отличава книгата.

В тази статия не обръщам внимание на задължителните атрибути като цена, баркод и други.

Хубавата корица на книгата е инвестиция в правилния начин за постигане на желания (правилния) ефект. Професионално изработената корица, която наистина продава вашата книга, е мощен рекламен инструмент за вас като автор и/ или издател.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

1 012 Views
error: Content is protected !!