Мария Турчаниноф

Финландската писателка Мария Турчаниноф идва в България

Мария Турчаниноф в България

Мария Турчаниноф е родена през 1977 г. във Финландия. Тя е най-известна с писането на фентъзи книги, включително “Мареси”, първата книга от “Хрониките на Червеното абатство” и е носител на наградата Finlandia Junior за 2014 г.

Филмовите права върху Maresi са закупени от Film4 през 2016 г., а втората книга от поредицата, “Наондел”, е публикувана през 2016 г.

Удостоена с шведската награда за литература YLE през 2014 г. и финландско-шведската награда за култура през 2017 г. Турчаниноф също беше номинирана за Наградата за детска и младежка литература на Северния съвет за 2015 г. и Мемориалната награда на Астрид Линдгрен за 2018 г.

Тя ще вземе участие в Софийския литературен фестивал за деца и младежи, който ще се състои от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата.

Мареси

Мареси-Мария Турчаниноф

Червеното абатство е остров, където на мъжете е забранено да стъпват там. Населен е само от жени, които владеят познание, недостъпно за останалите хора.

Едва тринайсетгодишна, Мареси се озовава в Червеното абатство, намиращо се на тайнствения остров Менос, за да се спаси от гладната зима, вилнееща из родните й земи. Дотогава тя само е чувала слухове за неговото съществуване, тайно разпространявани чрез народни предания, приказки и песни. В свят, в който на момичетата им е забранено да учат или да следват собствените си желания и мечти, остров, обитаван само от жени, където не се допускат мъже, звучи като фантазия. Но Мареси вече е тук и знае, че това невероятно място, превърнало се в легенда, наистина е реалност.

Но един ден на острова пристига Яй – красиво момиче със светли коси, дрехи, покрити със засъхнала мръсотия, и белези на гърба. Тя е избягала от дома си, за да се спаси от стъписваща жестокост. Видяла е как сестра й е била погребана жива от баща им, защото е разговаряла с млад мъж. Затова Червеното абатство е единствената надежда на Яй за подслон и закрила срещу суровия външен свят. Но баща й и мъжете, които е наел, няма да се спрат пред нищо, за да я намерят и да я накажат за неподчинението й.

Сега жените и момичетата от Червеното абатство трябва да съсредоточат всичките си сили, да използват цялото древно познание, натрупано през годините, за да се преборят с настъпващото зло, което иска да ги унищожи. А Мареси, преследвана от собствените си кошмари, трябва да се изправи срещу най-дълбоките си, най-тъмните си страхове, за да прозре истинската си същност и ролята, която й е отредена в живота.

История за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за извисяване и ужас. История за вратите, които едновременно ни отделят, но и свързват с духовното, като ни показват безкрайните измерения на силата на човека.

Виктория Баръмова

Виктория Баръмова

главен редактор

Български автор

https://www.facebook.com/windtalkswithyou

238 Views
error: Content is protected !!