"Торбалан" по Стивън Кинг

Филм: “Торбалан” по Кинг

На 02.06.2023 беше премиерата на филма “Торбалан” (“The Boogeyman”), направен по разказа на Стивън Кинг “Вампирът”, включен в сборника “Нощна смяна” от 1978 година.

За пръв път “Вампирът” е публикуван още през 1973 в сп. “Cavalier”. Това е един от най-ярките разкази на Стивън Кинг и, без да си кривя душата, смятам, че е основен “виновник” за това прозвището на Кинг да е Краля на ужаса. В разказа, както добре подсказва заглавието, героите са изправени пред свръхестественото и непознатото – същество, което обитава гардероба на Лестър Билингс. Торбалан (или вампир) се храни със страданието на хората и намира път към техните страхове.

Краткият разказ е наситен с емоции, страх, атмосфера на очакване на нещо ужасно да се случи и, както се очаква, с неочакван край. Филмът развива трагедията на главния герой от разказа – Билингс като насочва действието към психиатъра, който е провел сеанс на страдащия от угризения баща. Злото в лицето на Торбалан има нова цел – семейството на Уил Харпър.

Жанр: Ужаси, Мистери, Трилър

Възрастова група: Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Сценарист: Брайън Уудс, Скот Бек, Марк Хеймън

Режисьор: Роб Севидж

В ролите: Марин Айрланд, Дейвид Дастмалхиан, Софи Тачър, Крис Месина, Вивиън Лира Блеър

Продуцент: Дан Ливайн, Шон Леви, Дан Коен

 

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

330 Views
error: Content is protected !!