Десет начина за справяне с писателския блокаж

Десет начина за справяне с писателския блокаж

Писането е трудна работа. Независимо дали пишете художествена литература за деца, за възрастни, есе, статия, дипломна работа… Ситуацията се усложнява в нашата българска действителност, в която единици писатели могат да се похвалят, че се издържат само и единствено с писане, а реално почти всички работят на пълен работен ден, имат семейства и все пак в крайна сметка имат нужда и от време за сън. 24/7 изобщо не стига! Казвам го от личен опит. И в един момент писането се явява „мисията невъзможна“. И рано или късно се появява писателският блок! Сядаме пред компютъра, поставяме пръсти на клавиатурата и… се улавяме как от доста време зяпаме екрана. Нямаме вдъхновение, нямаме желание, нямаме стимул и натискаме Turn Off.

Има редица методи за справяне с писателския блокаж, които обобщих.

Променете работното си пространство.

Обособете специално място – стая или просто кътче от стая, където да се чувствате отлично, да носи елементи – било то снимки, фигурки, картини, които ви харесват и вдъхновяват. Освежете това място и го превърнете в свое убежище за творческите си търсения.

Освен това е важно и да се познавате. Какво имам предвид? Преценете кога сте творчески най-продуктивни. Ако сутрин не сте адекватни до петото кафе, оставете писането за по-късно. Ако вечер сте преуморени, по-добре е да легнете да се наспите и да станете час по-рано, за да се отдадете на писане. Преценете и дали тишината ви помага да се съсредоточите. Ако трябва си пуснете бял шум или приятна музика, която само да допълва светоусещането и средата, но не и да ви разсейва. Температурата в стаята също трябва да е подходяща. Едва ли, ако ви е твърде студено или твърде топло, можете да се отдадете пълноценно на творческия процес по създаването на творбата на живота ви.

Използвайте „тайминг“.

Франческо Чирило е разработил техника, наречена „Помодоро“, според която хората са най-продуктивни в 25-минутни блокове. Използвате таймера на телефона си или намерете приложение, което измерва време, за да заложите този (или подобен интервал от време), по време на който не се оставяйте да бъдете прекъсвани или да се разсейвате (с чай, кафе, сокове, цигара). Просто си седнете здраво на д-то и пишете в продължение на предвидените 25 или 30 минути. След изтичането им се отдайте на заслужена почивка.

Планиране и създаване на навик.

В голяма част от живота ни правим много неща по навик. Дори без да го осъзнаваме. Затова не е трудно, а и е препоръчително, да си създадем навик да пишем. Той спомага и за преодоляване на писателския блок. Джон Гришам е точно такъв тип творец –  сяда по цели дни и работи, сякаш е в кантората си. Не е нужно и Вие като него да сядате в 05:30 ч. сутринта, освен ако тогава не ви е активният период, но е от полза всеки ден или в определени дни по график да отделяте време само и единствено за писане. Без значение дали имате идеи или вдъхновение – дойде ли това време просто седнете и пишете.

Подкана за писане.

Още си спомням в училище, когато ни поставяха изненадващи теми, по които имахме един учебен час (или по-малко в зависимост от това дали ще бъде преподаван и нов урок). „Подканата действа изключително амбициращо и изостря вниманието, така че спокойно можете да приложите този способ и когато седнете в уреченото време да творите, да се концентрирате върху конкретна цел, задача, тема от ръкописа си.

Перфектно или дефектно.

Повечето автори смятат, че са напълно идеални. Егото им не позволява да премине мисълта, че писането им е дефектно. Но в 99.99% от случаите е точно такова. Така че и не се опитвайте в процеса на писане да изглаждате черновата си. Тя никога няма да е перфектна. И е по-добре да е дефектна. Първо, защото опитвайки се да напишете перфектната първа чернова, ще се занимавате с правопис и граматика, което ще отнеме цялото удоволствие от създаването на творбата. Просто пишете. След това ще имате достатъчно време, в което да изгладите ръкописа, да го дадете на редактор, да го развиете и т.н. В никакъв случай в процеса на писане на първата чернова не бягайте от паразитни фрази и изрази като „поради факта“, „наложително е да“, „разбира се, че“. Оставете се да пълните текста с тях , защото така оставате потока на мисълта си да тече необезпокояван. Това ще помогне и да стигнете до идеята си. На по-късен етап ще изчистите изказа си.

Чукча писател, чукча не читател.

Ако сте в писателски блок, забравете споменатата широко разпространена шега. Почерпете вдъхновение от любимите си писатели. Учете се от майсторите на словото. Предвидете си време за четене – например по 10 минути поезия на ден, глава от любим роман, кратко есе и т.н. Това ще ви настрои по правилен начин и ще създаде правилна нагласа да пишете своите думи, макар и под влияние на чуждо творчество.

Не му обръщайте внимание.

Според Асоциацията на Американските психолози (APA) няма такова нещо като писателско блокиране. Стивън Прицкер казва, че писателският блок е „изкуствена конструкция, която оправдава проблем с дисциплината“. Професор Пол Силви пък смята, че самото дефиниране на „писателски блок“ му дава сила и го прави реалност. Така че просто си кажете „Блокаж ли? WTF?! Няма такова нещо. Сядам и пиша, защото обичам да пиша и защото имам какво да кажа!“.

Разходете се.

Ако сте блокирали и просто не ви е ден за писане, излезте. Разходете се сред природата, изведете кучето си, тичайте на пътеката за бягане или просто изразходете физическа енергия. Ако можете да свирите на някакъв инструмент, направете го. Или пък рисувайте. Просто сменете дейността за определен период от време, но без да нарушавате рутината, която изготвихте в точка 3 от настоящите съвети.

Помощ от приятел.

Психологически прийом, който се изразява в това да си представите един невидим приятел, с който да споделите задръжките си, проблема си, причината за писателския блок. По този начин ще можете да бъдете по-открити и по-лесно ще стигнете до решение на проблема. Още по-добре би било, ако си имате реален приятел, на когото можете да споделите притесненията си и просто да поговорите. Това ще облекчи напрежението и натоварването и ще спомогне да излезете от писателския блок по-лесно и безпроблемно.

Краен срок.

Поставете си краен срок за завършване на творбата. Ако пишете роман, разбийте на по-кратки срокове за всяка глава и не се отказвайте. Пишете, пишете, пишете. Защото всичко може да се отложи, но не и плащането на сметките, които идват на определено число всеки месец.

Надявам се, че няколкото съвети ще ви помогнат, ако случайното изпаднете в творческо блокиране. А и  смятам, че най-важното е да продължавате да пишете. Каквото и да става – пишете. Дори да не ви харесва, дори да не е във ваш стил, дори да сте сигурни, че ще изтриете файла, пишете. Защото с постоянния процес на писане поставяте мозъка си в състояние на творчески поток на писане. И в крайна сметка идеите ще дойдат и ще преодолеете въртопа на „писателския блокаж“.

Валентин Попов-Вотан

Валентин Попов-Вотан

главен редактор

Валентин Попов е български писател, носител на редица значими национални и международни отличия за проза и поезия. Негови творби могат да се прочетат на български, английски и италиански.

www.val-popov.com

316 Views
error: Content is protected !!