7-те смъртни гряха на Галена Върбева

Седемте смъртни гряха на Галена Върбева

Похот, Чревоугодничество, Алчност, Леност, Гняв, Завист, Горделивост/ Суета

 

1. Обожавам да пиша.

Пиша за повечето ( всички! ) неща, които ме вълнуват. И ако това е грях, то би трябвало да съм най- голямата грешница.

Когато се омъжих и станах майка, установих че писането е последното нещо, което трябва да правя. Затова покрай работата ми и домашните задължения си „открадвам“ по някой и друг час за писане (което не може да се нарече изневяра ).

Много бих искала да продължа да пиша, да имам още читатели и последователи и те да изчитат на един дъх написаното от мен. Да харесват моите истории.

Защото преди всичко съм разказвач на истории!

 

2. Обичам кулинарията,

макар и да не съм чревоугодник (в този смисъл на думата ). Определено си падам по хубавата храна, хубавите вина, но също така и елегантните дрехи и обувки, задушевната компания и хубавите и интересни места. Типичен представител на майските телци!

 

3. Алчна съм, да определено!

Но не за пари, а за истинските моменти, в които се чувствам отдадена на най- близките хора. На децата си, на семейството. Няма нищо по- хубаво от това да се прибера вечер в пълен с хармония и любими хора дом, където да си почина пълноценно и да се подготвя за утрешния ден. Понякога дори ми се иска да повторя някои от тези моменти, за да им се наслаждавам отново и отново. Няма как да остана безпристрастна към хубавото и да не искам още и още от него с пълни шепи.

 

4. Понякога обичам и да мързелувам.

Е, поне си го признавам! Всеки има нужда от малко време и за себе си – чашка кафе, хубава книга и прекрасна песен (за настроение) вършат отлична работа. Особено ако са в комбинация с хубава рокля, спокойна горска полянка или тихо прохладно местенце край морето… Важното е да правя нещата, които ме карат да се чувствам щастлива! И да бъда щастлива.

Казват че, животът бил кратък!

 

5. Умните хора

са го казали и преди мен: „ Най- тежък е гневът на честния ( справедливия ) човек“. Няма как да останем равнодушни пред ежедневните „стълпотворения“, които ни заобикалят; пред ежедневните отблъскващи новини, които искат да насаждат страх и омраза у нас. Но най- бързо човек може да се разгневи на простия и невеж човек ( или сбор от такива ). Навярно защото това е най- първосигналното усещане. Както казват хората: „ С лош човек можеш да се разбереш, но с прост – никога!“

 

6. Слабост е да се завижда.

И библията го казва в десетки цитати, но има житейски ситуации, на които ставаш внезапен свидетел и… няма как да не завидиш! На човешката любов във всичките й проявления; на съкровените и трогателни чувства между майката и нейното бебе; на неочакваната изненада в очите на самотен старец от страна на неговото семейство; на мъж и жена, които се обичат пълноценно и се гледат в очите; на задушевните и сърдечни моменти по време на празници и организирани почивки.

Толкова много любов можем да раздаваме и получаваме, а в същото време толкова често сме сами и неразбрани. А за да изживее човек своята реалност и да изпита чувства определено трябва да е искрен.

И да бъде човек!

 

7. Дали съм суетна?

Би било глупаво да отговоря на такъв въпрос предвид всичко изброено и описано до тук. Но все пак ще си позволя да попитам: „а нима е грях една съвременна жена да не е поне малко суетна?“

Тук не визирам празната суета, която показва само външното ( а от вътре да „кънти“ на кухо ). Имах в предвид хармоничният образ на една жена – която преди всичко прилича на жена и винаги намира своята мярка; и в обличането, и в поведението, и в отношението си към хората, и в поставянето на граници, и дори в умереността на говоренето. Във всичко.

Защото жените (и хората като цяло) са формирани от физически и душевни качества. И никога едното не може без другото. И затова и аз съм суетна. И не се извинявам затова, че обичам хубавото.

Човек първо трябва да има изисквания към себе си, а след това да си поставя правилната самооценка.

Повече за Галена Върбева можете да прочетете ТУК.

386 Views
error: Content is protected !!